Tips och råd vid köp av nya vitvaror

by on

När man besöker en större vitvarubutik undras man ofta över den stora mängd med valmöjligheter man ställs inför. Massor av torktumlare och tvättmaskiner står på uppställda på rad, och de liknar varandra ganska mycket på utsidan. Priserna varierar dock en hel del. Alltifrån tre- fyra tusenlappar och helt upp till belopp över tiotusen kronor. Det kan kännas svårt att veta vart man skall starta. Att köpa nya vitvaror är heller inte något man gör särskilt ofta. Av den orsaken önskar man som regel att finna kvalitetsvaror, som gärna skall harmoniera med ens behov och budget. Här följer därför några generella tips och råd till dig som är på jakt efter nya vitvaror.

Varierande driftsekonomi

Alla vitvaror på den svenska marknaden har det gemensamt, att de är energimärkta – det är nämligen ett lagstadgat krav. Energieffektivitet handlar framförallt om strömförbruk, men kan även innefatta sådant som vattenförbruk. Skalan går som regel från F – A+++ där A+++ är den bästa märkningen. Med vitvaror som har energimärkning A+++ sparar man både på elräkningen samt på miljön. En annan aspekt av driftsekonomi är tvättmedelsförbruk hos tvättmaskiner. Många moderna modeller har numera självdosering som en inbyggd funktion. Detta innebär att all vätt föregår med optimal dosering, och man undviker därmed överdosering. Undersökningar har nämligen visat at överdosering av tvättmedel är vanligt förekommande. Överdosering är dåligt för både miljön och plånboken. Dessutom slits kläderna onödigt mycket vid tvätt.

Olika funktioner

Elektronik och hushållsapparater har alltid varit föremål för innovation, och det gäller även de flesta vitvaror. Även om två torktumlare eller tvättmaskiner ser likadana ut för ögat, kan det vara stor skillnad på vad de kan prestera. Det handlar inte bara om att tvätta rent. Det klarar de flesta maskiner av vid standardanvändning. Men kapaciteten, dvs. hur mycket man kan tvätta på en gång varierar, liksom de olika möjligheter maskinerna har till specialprogram. Specialprogram kan t.ex. vara designade till att tvätta vissa typer av material optimalt, eller för att reducera tiden när kläderna ändå inte är så smutsiga. Många moderna vitvaror har även så kallade smarta funktioner, som gör det möjligt att styra och kontrollera vitvarorna via en app på sin smartphone.

You may also like

Leave a Comment

Your email address will not be published.